e
sv

Vezirköprü Göllüalan Köyü

54 Okunma — 10 Şubat 2016 21:56
avatar

ADMİN

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

GÖLLÜ  ALAN

Vezirköprü ilçesi Göl kasabası bölgesinde bir köydür. Samsun iline 135 km, Vezirköprü ilçe merkezine ise 18 km uzaklıktadır.   

       Köyde, hane sayısı 59, nüfus 378 kişidir. Ekonomisi tarım ve hayvancılık olan köyde, kanalizasyon sistemi bulunmamakta, su şebeke çalışmaları ise halen sürmektedir.

göllüalan4

Tarihçe

        Mahallenin adı köy içinde bulunan 100 m çaplı gölden gelmektedir. Mahallede rum ve ermeniler yaşıyordu 1877 -1877 yıllarında Gürcistandan gelen (EZİDİLER ) yerleşmiştir şuan dil olarak türkçeyi kullanmaktadırlar Gürcistandan gelen kaibilelerdendirler Ve O dönemlerlede türkmen sülallerde yerleşmiştir onların sayesinde mahallenin eski tarihi 400-450 yıllık bir geçmiş olduğu belirtilmiştir ezidi kabileler bu köye yerleşince rumlar ve ermeniler bu mahallesi boşaltmak zorunda kalmıştır mahallenin adınıda göl oldugundan verilmiştir mahallesimüzün tarihi budur

göllüalan3

Kültür

       Mahallenin gelenek ve görenek imece yaygındır misafir perver bir mahalledir karadeniz kültüründe olduğu gibi, düğünlere özel zamah yeri kurulur orta oyunları elekçoğ(çok güzel bir orta oyunudur 4 bölümden oluşur) ve yarışmaları vardır horoz yarışı kayış asılma,yoğurtta altın bulma ,çuval yarışı, hedef vurma , yemekleri düğünlere özel yemekleri vardır buğday ve mısır keşkeği,haluşka çorbası,mamis,kaypak, çalmaç,şipsi,akıtma, telli çörek ,cimcik çorbası,elma armut dut ve kiren pekmezi ve ekşisi yapılmaktadır

      Köy karadeniz ormanlarının başlangıç kısmında yer almakta, üst bölgelerde bulunan ormanlar ile altınkaya barajı ve vezirköprü-boyabat yolu ile mükemmel bir ova manzarası eşliğinde bir tarafta orman bir tarafta barajın berrak ve mavi görüntüsü tadına doyum olmaz bir güzellik sergilemektedir. Ilıman iklimi, temiz havası ile güzel bir karadeniz mahallesidür. Mahallenin yerleşimi toplu haldedir.köye ait yayla vardır 20 km uzaklıkta orman içinde plato köy halkının verdiği ad çatal kaya ve bilöğlük diye adlandırılır. her yıl orman işletmesinin verdiği ve belirlediği anlanda köy halkı kesim yapar ve ısınma ihtiyacını bu şekilde karşılar.

göllüalan1

Facebooktwitterpinterestlinkedin
benzer içeriklerBENZER İÇERİKLER
okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI

Sıradaki içerik:

Vezirköprü Göllüalan Köyü