Vezirköprü İklimi


İklim
En alt yükselti basamağında iklim(550 metreden aşağı kesimler) çevre yüksek sahalardan ve kıyı kuşağından farklı bir özellik arz etmektedir. Sıcaklık yönünden aylık ortalama 10ºC’nin altında olduğu dönem kasım-mart aylarıdır. Dolayısıyla soğuk mevsim beş ayı sürmektedir. Oysa Samsun’da bu süre dört ay kadardır. Kış ayları karlı ve soğuk geçmektedir. Kararsız hava koşullarının yoğun olduğu günlerde ise nem ve sıcaklık değişimleri ile frontal(cephe yağışları) yağışların etkisiyle ılık günler de yaşanmaktadır.
Nisan-ekim ayları arasında sıcak yaz günleri hüküm sürmektedir. Uzun yıllık ortalamalara göre üç ay(temmuz -ağustos-eylül ayları) mutlak kuraklığa yer veren yağışsız veya az yağışlı-sıcak hava tiplerinin egemen olduğu bir dönemdir. İlçe, yaz yağışları bakımından kıyı kuşağından daha az yağış almasına rağmen iç kesimlere göre(Merzifon ve çevresi) fazla yağış alır.
Sonuç olarak Vezirköprü yöresi iklim bakımından kış mevsiminde ne kıyı kuşağı kadar ılıman ne de iç kesimler kadar soğuktur. Yazları ise, ne kıyı kesimi kadar nemli ne de iç kesimler kadar kurak-sıcaktır. Bu açıdan Vezirköprü’nün iklim tipi kışları soğuk-yağışlı; yazları sıcak-kurak kıyı ile iç kesimler arasında bir ‘geçiş iklimi’ özelliği göstermektedir.
İlçede etkin olan diğer iklim elemanları incelendiğinde ise;
Rüzgâr esme sayıların bakılacak olursa doğu yönlü rüzgârların egemen olduğu görülür. Bunun nedeni Vezirköprü Ovası ile çevre dağlık alanların topoğrafik yapısının bir sonucu olarak hava akımı yönlerinde meydana gelen sapmalardır. İlçede en kuvvetli rüzgâr kış aylarında kuzeybatı yönlüdür. Yaz aylarında ise daha çok batı yönlü rüzgârların hızlı estiği görülür.
Sıcaklığın yıl içi aylara dağılımına bakıldığında en yüksek sıcaklık değer ağustos (22,3 ºC); en düşük değer ise ocak ayında (2,5 ºC ) görülür.
Vezirköprü’de ortalama donlu gün sayısı en fazla Ocak (17 gün), Şubat (14 gün), Aralık(12 gün) aylarında görülmektedir.
Vezirköprü’nün yıllık yağış miktarı 527mm ile Samsun(735mm)’dan daha düşüktür.Bu durum karasallık, denizsellik ve yükselti faktörlerine bağlıdır.Dolayısıyla iç kesimlere gidildikçe bir taraftan denizden uzaklaşma, diğer yandan yükselti faktörü, muhtemelen yağışın kar şeklinde olmasına ve yağış miktarının düşmesine neden olmuştur.İlçede kar yağışlarının en fazla olduğu ay ocak ayıdır(3,2 gün).Kar yağışlı günler ve yağan karın yerde kalma süreleri de yükselti ve bakı şartlarına bağlı olarak değişmeler göstermektedir.
Sisli günler ilçede sıcaklık terselmesinin görüldüğü zamanlarda(yaklaşık 500–600 metrelere kadar) izlenmektedir. Oluşum bakımından yer radyasyonunun etkisiyle gelişen bu sisler aralık, ocak veya şubat aylarında alçak sahalarda görülmektedir. Buna karşılık aynı günlerde daha yüksek sahalardaki yerleşim birimlerinde(Ortaklar, Mahmatlı, Yukarı Narlı, Yurtdağı köyleri seviyeleri) açık ve güneşli günler hüküm sürmektedir. İlçede yıllık ortalama sisli günlerin sayısı 11,4’tür.Sisler günlük sıcaklıkların yükseldiği öğle sonlarından itibaren kaybolmaktadır.
Vezirköprü ve yakın çevresinin iklim tipi ve özellikleri incelendiğinde, bilhassa yükselti faktörünün etkisiyle yerel farklılaşmalar görülmektedir. İlçe havza tabanından çevre dağlık alanlara gidildikçe farklı yerel iklim tipleri görülmektedir. Özellikle 850 metreden daha güneyde dağlık alanlara karşılık gelen kesimlerde (Kuşçular, Kovalı, Başalan, Kale ve Duruçay Köyü…) kış mevsiminin alçak sahalara göre hem daha uzun süreli hem de daha soğuk olduğu anlaşılmaktadır.
Vezirköprü’nün güneyindeki yüksek kesimlerde kış ayları yağışlı ve soğuk; yaz ayları ise az yağışlı ve serin geçer. Vezirköprü’nün kuzey kesimlerinde kış aylarının yağışlı(yağış çoğunlukla kar şeklinde-karın uzun süre yerde kalmadığı) ve soğuk; buna karşın yaz aylarının sıcak ve az yağışlı bir iklim özelliği gösterdiği görülür.
İkinci yükselti basamağı(550-850m), alçak kesimlerin iklim tipi ile yüksek çevre dağlık alanlarda hüküm süren ikim tipleri arasında geçiş özelliği göstermektedir. Nitekim alçak kesimlere göre yaz aylarında etkili sıcaklıkların hissedilmediği; kış aylarında yağışın çoğunlukla kar şeklinde-zaman zaman yağmur olarak- düştüğü, soğuk yağışlı iklim tipi etkindir.
