05.12.2023 Vezirköprü'nün Sanal Alemde Adresi

Susu Köyü Hakkında Kısa Bilgi

Susu Köyü Hakkında Kısa Bilgi

Önceden köyde su olmadığından köylü suyu kuyulardan evlere taşıdıklarından adı Susuz köyü kalmıştır.

Susuz köyünün kültürel yapısı,HİTİTLER dönemine kadar uzanmakta olan tarihiyle ören kasabası adı altında şu anda örene mahallesi bulunmaktadır örene yerleşkesinde ve civarlarında çanak çömlek testi kalıntılarına raslamak mümkündür göğem yaylası nal deliği ve değirmen deresi civarında hititler dönemini tevsirlerine uygun mezar kalıntıları bulunmakta yörede mezarlardan kıymetli ve yarı kıymetli eşyalarada raslamak mümkündür.Mezarların yapısına bakıldığında müslüman mezarı olmadığı anlaşılmaktadır.Türk adet görenekleri kapsamında sayılabilecek davul zurna ile düğün bayramlarda ve önemli günlerde kullanılmak üzere köy odası mevcuttur.Civar komşu olan kızıl kese KIZILKİLİSE köyüde gayri müslimlerin de yaşadığı yerleşke olduğuna dair bir enstantene sayılabilir. Köy, Yukarı Susuz ve Aşağı Susuz olmak üzere ikiye ayrılır. Aşağı susuz tek mahalle Yukarı susuz altı mahalledir. Aşağı susuz ile Yukarı susuz arası 6 km dir. Susuz köyünün mahallelerinin isimleri şunlardır:İNCİRCİK,ÇALTILOĞLU,SALUR,KARAAHMET,ÖRENE,BALLIK ve AŞAĞI SUSUZ dur.Susuz köyünün VEZİRKÖPRÜ ye uzaklığı 52 km dir. Aşağı susuz mahallesinin önce ozan güneyi adı ile tabir edilen mevkide olduğu; kızılırmağa yakınlığı sebebiyle suya giren çocukların boğulmasından dolayı da köyün ozan güneyinden 3,5 km kadar yukarı taşınmış olduğu bilinmektedir.2011 yılında ise boyabat barajı dolayısı ile büyük bir kısmı su altına kalan aşağı susuz köyü büyük bir göç vermiş göç etmeyen köylüler ise madal deresi adı verilen mevkii ye taşınmıştır…

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir

Köyün ekonomisi tarım orman ve hayvancılığa dayalıdır

Nufus :964

İlçe Merkezine Uzaklığı :60 km

İl Merkezine Uzaklığı :172 km

Susuz Köyü, Vezirköprü’ye 60 km uzaklıkta olup ilçenin en uzak köylerindendir. Yedi ayrı mahalleden oluşmaktadır. Mahallelerin isimleri şunlardır: Salur, Çaltılıoğlu, İncircik, Karaahmet, Ballık, Örene, Aşağısusuz. Susuz Köyü adını geçmişinde çektiği su sıkıntısından almıştır. Köylülerin rivayetlerine göre eskiden binek hayvanlarıyla, yakın zamanlarda ise traktörlerle uzak mesafelere su doldurmaya gittikleri ve buralarda aynı zamanda çamaşırlarını yıkadıkları anlatılmaktadır. Ballık Mahallesi, hemen üstünde bulunan büyük bir kayadaki arı kovanından akan baldan; Örene, altında bulunan Örencik tarihi şehir kalıntılarından; Karaahmet Mahallesi, buraya ilk yerleşen Kara Ahmet adındaki çobandan; Çaltılıoğlu Mahallesi, Çaltu Köyü’nden gelerek buraya yerleşen bir kişiden adını almıştır.

Köyümüzde dört okul, yedi cami ve bir sağlık ocağı bulunmaktadır

Kurban Bayramında kesilen kurbanlar ilk gün kebap olarak pişirilir. Bayram ağırlıklı olarak ikinci gün kutlanır. İkinci gün herkes pişirdiği kebaptan bir parça getirerek camii ya da köy odasında toplanır ve gelen misafirlere dağıtılır. Düğünlerde kına gecesi yakılan ateş etrafında oyunlar oynanır. Genellikle gelinler gelinlik yerine “al yeşil” adı verilen bir elbise giyerler. Yine düğünlerde kazan ve kurban postu üzerine çıkma, şişe kırma, kapıya yağ sürme gibi adetler vardır.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedin
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ