Kuzu Çevirme (Sırık Kebabı)


OYMAAĞAÇ KUZU KEBABI
Vezirköprü’müze ait özel lezzetlerden biri de sırık kebabıdır.
Yörede buna, Kuzu Çevirme, Sırık Kebabı, Tandır Kebabı, Kuzu Tandır, Oymaağaç Kebabı gibi isimler verilmektedir. Kuzu çevirme ocaklarda yapılır.
Ocaklığın iki tarafında sırığın takılacağı çiviler yada kancalar vardır. İki köşeye ateş yakılır. Ateşin şiddeti ve miktarı iyi ayarlanmalıdır.
Sırık kebabı Kuzu, koyun, keçi, seyis vb. hayvanlar kebap için kullanılabilir.
Hayvanın yüzülmesi sırasında çok dikkatli olunmalı, döş ve sırt bölümünde açılabilecek çok küçük yırtıklar bile kebabın yapılmasına engel olabileceği unutulmamalıdır.
Hayvanın karnında uzunluğu bir karışı geçmeyen, yırtık oluşturulur ve iç organlar çıkartılır, ve havan sırığa geçirilir.
Hayvanın boynu da sırığa bağlanır. Karındaki açık olan yerden hayvanın içine tuz atılır ve bu yırtık dikilir.Kebabın altına akacak yağın yere düşmemesi için özel tepsiler yerleştirilir.
Yanmamaları için tepsilerin içine birer bardak su konur.
Kebap ocağa konur ve yavaş yavaş çevirilerek 3-4 saat pişirilir.İlk baştan itibaren güçlü ateşle yapılırsa kebabın dışı pişer içi çiğ kalır.Bu olaya kebabın kartması denir.
Pişmenin çok iyi olması için ağır ateşle başlamak ve çok yavaş çevirmek gereklidir. Ayrıca kebabın yapıldığı yerin de çok sıcak olması gereklidir.Sık sık kapı, pencere açılmamalıdır.
Kebap piştikten sonra hayvanın karnından sırtına kadar bıçakla yırtılır.
Buradan dışa akan ve tuz suyu denilen su büyük bir tavaya alınır.
Çevirme işlemi devam ettirilir ve bu su bütün gövdeye yavaş yavaş yeteri kadar dökülür. Kebap ocaktan alınır. Bu sıvıya serit yağı adı verilir. Bir kebaplık hayvanın yaklaşık iki litre kadar serit yağı çıkar.
Yöremizin en güzel lezzetlerinden biri olan Kuzu çevirme Vezirköprü’ye gelen misafirlerimizi bekliyor.
